AFIR-pana-la-15.000-de-euro-pentru-micii-fermieri.-Cum-pot-fi-cheltuiti-banii

AFIR: pana la 15.000 de euro pentru micii fermieri. Cum pot fi cheltuiti banii

Vesti bune pentru micii fermieri. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a anuntat ca ghidul de finantare al masurii pentru dezvoltarea fermelor mici a fost publicat, iar agricultorii interesati pot depune cererile de finantare incepand cu aceasta luna. Prin aceasta linie de finantare, micii fermieri pot accesa un sprijin de 15.000 de euro.

„Versiunea finala a ghidului solicitantului este deja disponibila pe site-ul AFIR in vederea pregatirii documentatiei de solicitare a fondurilor europene acordate pentru finantarea fermelor mici. Sesiunea pentru depunerea proiectelor va fi lansata in cursul acestei luni, conform calendarului stabilit in cadrul Comitetului de Monitorizare pentru PNDR. Avem la dispozitie o alocare de aproximativ 46 de milioane de euro pentru aceasta sesiune, suma care, din pacate, este insuficienta pentru numarul foarte mare de potentiali beneficiari care ar dori sa acceseze aceste fonduri pentru a-si dezvolta fermele. Din informatiile pe care le avem, la nivelul fiecarui judet sunt foarte multe proiecte care asteapta sa fie depuse, fapt ce ne demonstreaza ca exista atat o dorinta foarte mare de a investi in agricultura romaneasca, cat si o nevoie, si mai mare, de finantare a acestui sector’, a mentionat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Micii fermieri pot primi prin intermediul submasurii 6.3 ‘Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici’ finantare nerambursabila in procent de 100% in valoare de 15.000 euro. Aceasta suma de bani se acorda in doua transe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in momentul in care finalizeaza obiectivele propuse printr-un plan de afaceri.

 Cum pot fi cheltuiti banii

Cheltuielile propuse prin Planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru, achizitia de teren sau material biologic, efectuare de studii, precum cel pentru sectorul pomicol, sau cel privind potentialul agricol, precum si activitatile relevante pentru implementarea corecta a Planului de afaceri aprobat, pot fi eligibile atat timp cat sustin obiectivele propuse pentru dezvoltarea fermei, spun reprezentantii AFIR.

Platile facute de AFIR in conturile micilor fermieri, pana in acest moment, au depasit 154 de milioane de euro.

Ghidului solicitantului pentru dezvoltarea fermelor mici (submasura 6.3) poate fi descarcat de pe pagina oficiala de internet a AFIR, www.afir.info, la sectiunea Investitii PNDR.

Material realizat de si preluat de pe www.stiriagricole.ro