Ajutor 70.000 euro/fermier și pentru cei care au doar două vaci sau 50 de oi!

Noul Ghid al măsurii de sprijin instalare tineri fermieri, intervenția DR-30 din Planul Național Strategic 2023-2027, postat în consultare publică la 1 august 2023, prevede o excepție de la regula celor 24 de luni pentru micii fermieri, micii crescători de animale.

La capitolul 2 din Ghid, referitor la beneficiarii ajutorului de 70.000 euro/fermier, este introdusă o excepție de la ceea ce numim regula celor 24 de luni.

Ce spune această regulă? „Solicitantul ajutorului a autorizat pentru prima dată un cod CAEN agricol în cadrul unei entităţi economice (II/IF/PFA/Societate Comercială) cu maximum 24 de luni înaintea depunerii Cererii de finanțare, figurând cu terenuri şi/sau animale în sistemele mai-sus menţionate, deoarece data instalării nu poate avea loc cu mai mult de 24 de luni înainte de data depunerii Cererii de Finanţare pentru accesarea sprijinului prin intervenţia DR-30 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri,” subliniază Ghidul intervenției DR-30.

Excepție de la respectarea regulii sunt micii crescători de animale, micii fermieri. Ei pot să beneficieze de acești bani și dacă au depășit cele 24 de luni cu o condiție însă. 

Excepţie:
Sunt eligibili solicitanţii care au deţinut cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanțare, grădină familială şi/sau animale înregistrate în ANSVSA/ANZ/Registrul Agricol (în cazul păsărilor şi animale mici necrotaliate) destinate consumului propriu, cu condiția ca să nu fi beneficiat vreodată de nici un sprijin din fonduri naționale și/sau europene pentru activitatea agricolă.

Definiție tânăr fermier:
„Tânărul fermier” este o persoană cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențe adecvate în domeniul agricol și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații și deține controlul efectiv privind luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se acordă sub formă de sumă forfetară potrivit prevederilor fişei tehnice a intervenției DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de implementare de minimum 2 ani si maximum trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă și este de:
– 70 000 de euro
Solicitantul trebuie să facă dovada că valoarea investițiilor prevăzute în planul de afaceri reprezintă cel puţin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranșe, astfel:
75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare;
25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă, de la semnarea contractului de finanțare.

Atenție! Ghidul este în versiune consultativă, este afișat în dezbatere atât pe site-ul MADR, cât și pe cel al AFIR. 

Sursă: MADR; Agroinfo

LEAVE REPLY