Anunț Adrian Pintea, directorul APIA, astăzi 20.06.2022

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 20 iunie 2022, la TVR 1, calendarul de plată a subvențiilor agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale, pentru acest an.
„În momentul în care am închis campania de primire a cererilor, începând cu data de 16 octombrie 2022 demarăm plățile în avans, plățile în avans care trebuie finalizate până la data de 30 noiembrie 2022, iar începând cu data de 2 decembrie, demarăm așa-numitele plăți finale. Adică diferența de la cei 70% (din cuantumul subvențiilor, procent acordat în avans n.r.), 30% plata finală sau dacă fermierul nu a luat avansul, poate lua suma întreagă atunci și aceste plăți continuă până-n data de 30 iunie 2023. Dar noi, întotdeauna, ne-am străduit ca majoritatea plăților sau cele care au deja termenul prin care se pot face aceste plăți să fie finalizate până la data de 1 martie. De ce? Pentru că la data de 1 martie iarăși începe campania de depunere a cererilor unice de plată pentru anul respectiv și atunci se suprapun cumva două activități pe aceiași oameni pe care-i avem, aceiași oameni să și autorizeze la plată, să și primească viitoarele cereri.
Directorul APIA a mai spus că În ceea ce privește ANT-urile. ajutoarele naționale tranzitorii, acestea se plătesc din bugetul anului următor și atunci, acestea pot fi doar după 1 ianuarie 2023. Ultimele plăți care se fac sunt sprijinele cuplate în sectorul vegetal, care au diferite calendare, termene pentru depus documente suplimentare, astfel încât, după data de 15 mai (2023 n.r.) se fac aceste plăți. Deci, în mare, cam acesta ar fi calendarul plăților pentru campania 2022 și ne străduim să ne ținem de el”, a concluzionat Adrian Pintea, directorul APIA, la TVR 1.
Sursa APIA; Agroinfo

LEAVE REPLY

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *