Subventii-apia

APIA avertizeaza fermierii asupra obligatiilor pe care le au!

AVERTISMENT APIA! Avand in vedere evolutia agresiva a pestei porcine africane in Romania, in conditiile in care gradul de contagiozitate este extrem de ridicat pentru efectivele de suine, atat din exploatatiile non profesionale, cat si din exploatatiile comerciale, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) atentioneaza crescatorii de animale asupra obligatiilor pe care le au.

Fermierii romani trebuie sa tina seama de urmatoarele aspecte:

  • primele semne ale pestei porcine africane (PPA) pot fi cu greu observate;
  • simptomele pestei porcine africane (PPA) apar mai ales in formele preacute sau acute;
  • fermierii pot observa cu usurinta o serie de manifestari care indica imbolnavirea porcilor cu pesta porcina africana (PPA) astfel:
  • un deces inexplicabil in efectivul de porci, este semn clar ca trebuie sa va alarmati, sa raportati situatia atat medicului veterinar, cat si autoritatilor sanitar-veterinare;
  • febra ridicata, de circa 40-42 de grade Celsius, este un alt posibil semn al imbolnavirii porcilor cu PPA ;
  • porcii bolnavi cu PPA prezinta inrosiri ale pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisa. Acest simptom apare mai ales in varful urechilor, la coada, pe piept si/sau in zona abdomenului;
  • pierderea poftei de mancare a animalului este un alt semn care trebuie sa va ingrijoreze. Porcii cu PPA isi pierd energia, devin apatici si inainte de deces cu 24-48 de ore isi pierd coordonarea motrica.
  • scroafele bolnave de PPA avorteaza. Boala afecteaza in mod egal masculii si femelele, iar imbolnavirea nu este influentata de varsta.
  • porcii cu PPA pot prezenta stari de voma, diaree (uneori cu sange) si scurgeri la ochi.

OBLIGATIILE care revin crescatorilor de porcine:

  • sa creasca porcii in spatii imprejmuite, in adaposturi inchise, cu respectarea conditiilor de igiena, microclimat si bunastare;
  • sa elimine posibilitatea de a veni in contact cu porci straini de curtea acestora, cu porci mistreti sau cu alti proprietari de porci domestici;
  • sa nu intre in adaposturile unde sunt crescuti porcii, cu incaltamintea si hainele purtate pe strada, pe domeniul public; Este recomandata chiar dezinfectia la intrarea in adapost, prin punerea unei tavite cu paie imbibate in solutii dezinfectante;
  • sa nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fara a fi identificati (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit;
  • sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia oricaror semne de boala sau mortalitate la animalele proprii;
  • sa nu hraneasca animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gatita in familie;
  • daca exista vanatori in familie, care aduc carne de mistret, sub nicio forma sa nu dea porcilor apa provenita de la spalarea carnii sau a resturilor de carne;
  • sa nu scoata scroafele sau vierii din exploatatie in scopul montei cu animale din alta exploatatie;
  • sa nu foloseasca in hrana animalelor iarba culeasa de pe camp, pentru ca ea ar fi putut sa vina in contact cu porci mistreti bolnavi;
  • sa respecte legislatia privind ecarisarea teritoriului, prin predarea cadavrelor de la porcine moarte la unitatea de neutralizare, cu sprijinul autoritatilor locale.

Sursa: Comunicat APIA

Material preluat de pe www.agroinfo.ro