Aveti-termen-15-zile-ca-sa-nu-pierdeti-subventiile

APIA avertizeaza fermierii! Aveti termen 15 zile ca sa nu pierdeti subventiile!

Registrul Comertului a radiat mii de persoane fizice si intreprinderi individuale din agricultura pe motiv ca nu s-au limitat la 5 clase de activitati, respectiv 10 clase de activitati, ca asa e noua lege. Fermierii in cauza pierd subventii, fonduri europene, sunt adusi la faliment. Dupa avertismentul AFIR, e randul APIA sa-i avertizeze pe fermierii ramasi fara PFA si II. APIA le da termen 15 zile!

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) aduce la cunostinta beneficiarilor sprijinului financiar aferent Campaniei 2018, constituiti ca persoana fizica autorizata (P.F.A.) si ca intreprindere individuala (I.I.), ca au obligativitatea ca pentru autorizarea la plata, sa se conformeze prevederilor Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, intrata in vigoare la data de 17.01.2017.

Potrivit acesteia, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale au avut obligatia indeplinirii conditiei privind numarul maxim de clase de activitati prevazute de codul CAEN, respectiv maximum 5 clase pentru P.F.A. si maximum 10 clase pentru I.I., nerespectarea acestor prevederi constand in radierea din Registrul Comertului incepand cu 18 martie 2019.

Adresam rugamintea beneficiarilor APIA, constituiti ca P.F.A. si I.I., care se regasesc in situatia descrisa mai sus, ca in termen de 15 zile de la data radierii la Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), sa depuna la Centrele Judetene/locale APIA o declaratie privind radierea PFA prin care s-a solicitat sprijin la APIA si documentele aferente (certificat de radiere), precum si, dupa caz, forma de organizare actuala (PF, II, IF, PFA), contul actual, documentele aferente noii forme de organizare (eliberate de Oficiul National al Registrului Comertului).

Lista celor aflati in situatia de mai sus poate fi vizualizata accesand site-ul ONRC: https://www.onrc.ro/index.php/ro/legea-182-2016, avertizeaza APIA, intr-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

AGROINFO a publicat, saptamana trecuta, apelul disperat al fermierilor radiati de la Registrul Comertului, fara sa fie anuntati si fara sa se tina seama ca in cazul fermelor mixte e greu sa se limiteze clasele de activitati.

Radierea acestor intreprinderi individuale si persoane fizice autorizate va conduce la efecte in lant astfel:

  • – o mare parte din Intreprinderile Individuale si Persoanele Fizice autorizate  au accesat fonduri europene, sunt in curs de implementare a proiectelor. Pentru aceasta categorie, radierea va impune Autoritatii de management sa rezilieze contractele de finantare si sa recupereze sumele acordate , pentru nerespectare conditii de eligibilitate ;
  • – un numar mare de intreprinderi individuale si persoane fizice autorizate au finalizat proiecte cu finantare europeana si se afla in perioada de monitorizare. Radierea PFA si II va avea ca efect incalcarea conditiilor de eligibilitate si se va solda cu Note de Nereguli si Recuperarea intregii finantari nerambursabile.
  • – un numar mare de exploatatii agricole  care au fost constituite in PFA si II au beneficiat  de plati directe, nerambursabile, din fonduri UE, prin APIA.  Radierea  acestora va conduce la obligarea returnarii sumelor primite de fermieri ca subventii.

Material realizat de si preluat de pe www.agroinfo.ro

Foto credit www.pexels.com

Related Posts