Subventii-apia

Avans APIA 2018 si pentru crescatorii de bovine! Seful APIA prezinta situatia la plata subventiilor!

AVANS SUBVENTII APIA 2018! La cererea AGROINFO, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Adrian Pintea, a precizat ca pe listele pentru plata avansului la subventiile aferente anului 2018 intra si crescatorii de bovine care exploateaza si terenuri agricole. De asemenea, seful APIA a declarat ca se va plati avans pe suprafata si pentru pasuni.

Seful APIA a declarat ca nu se va mai intampla ca anul trecut cand li s-a acordat un avans din sprijinul cuplat crescatorilor de bovine si cuantumul sprijinului a fost calculat gresit pentru avans, iar dupa recalculare, la plata finala, fermierii au fost anuntati de APIA ca trebuie sa dea o parte din banii primiti inapoi. Ca sa nu se mai produca astfel de incurcaturi, anul acesta, APIA nu mai acorda avans la sprijinul cuplat (SCZ) pentru bovine. In schimb, crescatorii de bovine care exploateaza si teren agricol vor primi un avans de 70% din schemele de plata pe suprafata pe care le-au accesat la APIA.

V-am spus avans pentru sprijinul cuplat bovine, nu. Dar daca au si sector vegetal, da, vor primi avans si ei, a declarat seful APIA, pentru AGROINFO. De asemenea, intra pe listele de plata avans pe suprafata si crescatorii de animale care detin sau au in concesiune pasuni, a adaugat Adrian Pintea.

Seful APIA a prezentat, vineri, la Conferinta AFIR, tinuta la INDAGRA, situatia la plata avansului la subventiile APIA aferente anului 2018.

Campania 2018 a demarat la 16 octombrie 2018, fiind, in momentul de fata, in plin proces de autorizare. In ceea ce priveste campania 2018, in cadrul campaniei de depunere a cererilor de plata pentru anul 2018, intre 1 martie si 15 mai, la nivelul APIA au fost depuse un numar de 867.067 de cereri din care 404.543 de fermieri au solicitat si masuri de dezvoltare rurala.

In ceea ce priveste avansul aferent campaniei 2018, in data de 16 octombrie, APIA a demarat campania de plata in avans pentru fermierii care au depus cereri unice de plata in anul 2018. (…).

Pana la aceasta data (vineri 2 noiembrie n.r.) a fost autorizata la plata suma de 238 de milioane de euro, iar numarul de fermieri autorizati in avans pana la data de 2 noiembrie este de 490.385 de fermieri. Suma autorizata la plata avansului pentru masurile platite din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) cu cofinantare de la bugetul national, este de 74,21 de milioane de euro pe cele trei scheme, pe masura 10 (agromediu si clima), masura 11 (agricultura ecologica) si 13 (zone defavorizate).

De asemenea, in data de 1 noiembrie a demarat plata in avans si pentru fermierii care au sprijin cuplat la ovine si caprine. Pot sa va spun ca, pana-n momentul de fata, am autorizat la plata 2 miliarde si 870 de milioane de euro (seful APIA a gresit suma. A rectificat ulterior cand AGROINFO i-a cerut lamuriri. Este vorba despre 2.870.000 de euro. Suma autorizata la plata pentru crescatorii de ovine si/sau caprine este de ordinul milioanelor si nu al miliardelor n.r.). Doar pentru aceasta forma de sprijin, a declarat seful APIA.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) le plateste in avans fermierilor romani, care au depus cererea unica pentru anul 2018, 70% din cuantumul pe hectar al platilor directe pe suprafata si din cuantumul sprijinului cuplat la ovine si caprine si 85% din platile compensatorii pe dezvoltare rurala.

DETALII AICI: TOATE SCHEMELE DE PLATA din AGRICULTURA pentru care APIA PLATESTE AVANSUL 2018

Material realizat de si preluat de pe www.agroinfo.ro