Subventii-apia

BRUXELLES: Decizie pentru plata avansului din subventiile APIA!

Fermierii europeni vor primi un avans din subventiile aferente anului 2018 de 70% din platile directe care li se cuvin si 85% din platile compensatorii pe masurile de dezvoltare rurala, a anuntat, in urma cu putin timp, comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan. O alta decizie in avantajul fermierilor este derogarea de la anumite reguli impuse pentru plata pe inverzire

Au fost luate doua decizii la nivelul Comisiei Europene pentru a ajuta agricultorii in conditiile in care multe culturile agricole din Europa au fost grav afectate de seceta.

Platile in avans vor fi mai mari, fermierii vor primi pana la 70% din platile directe si 85% din platile compensatorii acordate in cadrul masurilor de dezvoltare rurala. Plata avansului din subventii se va efectua incepand cu mijlocul lunii octombrie 2018, iar fermierii nu vor fi nevoiti sa astepte demararea , abia in decembrie, a platilor finale, beneficiind astfel de bani mult mai repede.

De asemenea, Comisia Europeana a dat derogari de la cerintele specifice privind ecologizarea, si anume normele de diversificare a culturilor si zona de interes ecologic, ZIE, pentru a permite utilizarea terenurilor respective pentru productia de hrana necesara animalelor. Se ia in considerare, de asemenea, adoptarea de noi derogari in ceea ce priveste ecologizarea, pentru a permite agricultorilor o mai mare flexibilitate in producerea furajelor. Aceste masuri vor avea un beneficiu deosebit pentru crescatorii de animale, se arata in comunicatul transmis noua de Comisia Europeana.

Comisarul pentru Agricultura, Phil Hogan, a declarat: „Sunt foarte preocupat de aceste evolutii climatice prelungite. Am fost in contact cu o serie de ministri din tarile afectate, pentru a discuta situatia si a obtine evaluari actualizate ale impactului acesteia. Comisia, ca intotdeauna, este pregatita sa sprijine agricultorii afectati de seceta, utilizand o serie de instrumente, inclusiv plati in avans mai mari, derogari de la cerintele privind ecologizarea si ajutorul de stat. Politica agricola comuna ofera deja o plasa de siguranta agricultorilor care trebuie sa faca fata unor evenimente imprevizibile Incurajez toate statele membre sa analizeze toate actiunile si masurile posibile prevazute in legislatia noastra „.

In conformitate cu normele existente privind ajutoarele de stat pentru agricultura, pot fi acordate ajutoare de pana la 80% din prejudiciile cauzate de seceta (sau pana la 90% in zonele cu constrangeri naturale), sub rezerva anumitor conditii specifice. Ca sa vina in sprijinul fermierilor afectati de seceta sau alte conditii climatice, statele membre UE pot acorda un ajutor de minimis din bugetul national de pana la 15 000 EUR pe agricultor pe o perioada de trei ani, fara sa mai notifice Comisia Europeana.

Material realizat de si publicat original pe www.agroinfo.ro