Cine-sunt-cei-care-nu-vor-mai-primi-subventii

Cine sunt cei care nu vor mai primi subventii?

Definitia fermierului activ discutata la Bruxelles! Exista fermieri de canapea, iar acestia trebuie sa dispara dupa 2020, deoarece o simpla bucata de pamant nu trebuie sa te faca beneficiar de fonduri europene! A scris europarlamentarul roman Daniel Buda (PPE), pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a fost doar una dintre concluziile de ieri, din cadrul Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala, unde s-a discutat despre viitorul Politicii Agricole Comune ( PAC). In interventia pe care am avut-o, am solicitat opinia expertilor, dar si a Comisiei Europene, cu privire la definitia fermierului activ, cu alte cuvinte, a celui care trebuie sa beneficieze de fondurile europene.

Concluzia a fost unanima ca da, astazi avem fermieri de “canapea”, mai precis, fermieri care primesc fonduri europene, dar nu lucreaza efectiv terenul respectiv si ca aceasta categorie trebuie sa dispara dupa 2020. Sub acest aspect, reprezentantii Comisiei Europene si expertii au aratat ca un rol important in aceasta directie va trebui sa il aiba si statele membre. Cu toate acestea, apreciez ca o defintie unica la nivel european trebuie avuta in vedere in viitoarele dezbateri, spune europarlamentarul roman Daniel Buda.

In iunie 2018, cand a fost discutat regulamentul european dupa care va functiona noua Politica Agricola Comuna, sintagma fermier activ dispare! Este inlocuita de sintagma fermier veritabil . Astfel, apare o noua definitie care explica ce inseamna fermierul veritabil. Atentie! Doar fermierii veritabili vor avea dreptul sa primeasca subventii in agricultura.

Pentru ca performanta PAC sa fie si mai buna, sprijinul pentru venit ar trebui sa fie directionat spre fermierii veritabili. Pentru a se asigura o abordare comuna la nivelul Uniunii in privinta unei astfel de directionari a sprijinului, ar trebui prevazuta o definitie-cadru a „fermierului veritabil” care sa contina elementele esentiale.

Pornind de la acest cadru, statele membre ar trebui sa defineasca, in propriile planuri strategice PAC, in functie de conditii precum evaluari ale veniturilor, forta de munca ocupata in ferma, obiectul de activitate al societatii si intrarile in registre, care fermieri nu sunt considerati fermieri veritabili. De asemenea, o astfel de definitie nu trebuie sa excluda sprijinirea fermierilor care desfasoara mai multe activitati, mai exact a fermierilor care desfasoara activitati agricole, dar sunt implicati totodata in activitati in afara propriilor ferme, deoarece multiplele lor activitati consolideaza adesea structura socioeconomica a zonelor rurale, este stipulat in Propunerea pentru REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmeaza a fi elaborate de statele membre in cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC).

In planurile strategice ale statelor membre UE, „fermierii veritabili” trebuie definiti astfel incat sa se garanteze ca subventiile, platile directe, nu ajung la cei pentru care activitatea agricola constituie doar o parte nesemnificativa din totalul activitatilor lor economice sau a caror activitate profesionala principala nu este agricola, dar sa nu fie exclusi de la plata fermierii care desfasoara mai multe activitati.

Material realizat de si preluat de pe www.agroinfo.ro

Foto credit www.pexels.com

Related Posts