Fermele-atacate-de-lupi

Fermele atacate de lupi, subventionate pentru toate cheltuielile chiar si pentru cainii de paza!

Decizie COMISIA EUROPEANA, Bruxelles! Fermele din Romania, atacate de lupi sau de alte salbaticiuni, animale protejate de lege la nivel european, vor fi despagubite 100% pentru pierderile suferite si li se vor deconta toate cheltuielile pe care le-au facut pentru a se apara de salbaticiuni, inclusiv cumpararea cainilor de paza.  Decontarea sumelor se face din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la bugetul de stat.

Comisia Europeana a luat o decizie pentru a permite in intregime fermierilor sa primeasca despagubiri complete pentru daunele cauzate de animalele protejate, cum ar fi lupii. Investitiile pe care le vor face crescatorii de animale sau fermierii din vegetal pentru a preveni astfel de daune, cum ar fi construirea de garduri electrice sau achizitionarea cainilor de paza, vor fi, de asemenea, rambursate integral, anunta Comisia Europeana, intr-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Practic, fermierilor le vor fi decontate 100% toate cheltuielile facute pentru a-si apara fermele de salbaticiuni, inclusiv cumpararea cainilor de paza atat de necesari la stane.

Decizia a fost luata pe 8 noiembrie 2018 si are ca scop cresterea sprijinului acordat fermierilor in zonele in care sunt prezente carnivorele mari.

Succesul politicii UE de conservare depinde in parte de gestionarea eficienta a conflictelor asociate conservarii animalelor protejate. Sprijinul pentru solutionarea conflictelor asociate cu conservarea animalelor protejate poate fi acordat din fondurile UE, in special din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si din fonduri nationale (ajutoare de stat).

Normele privind ajutoarele de stat aplicabile compensarii prejudiciilor cauzate de animalele protejate sunt prevazute in orientarile Uniunii Europene privind ajutorul de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale 2014-2020. Pana in prezent, doar 80% din investitii puteau fi rambursate prin ajutorul de stat. Decizia din 8 noiembrie modifica liniile directoare pentru a aduce aceasta rata la 100%. De asemenea, statelor membre li se va permite sa ramburseze 100% din costurile indirecte, cum ar fi costurile sanitar-veterinare rezultate din tratarea animalelor ranite si costul fortei de munca legata de cautarea animalelor disparute ca urmare a unui atac al unui animal protejat, se arata in informarea transmisa noua de la Bruxelles.

Material realizat de si preluat de pe www.agroinfo.ro

Foto credit www.pexels.com