Ce-li-se-pregateste-fermierilor-romani!

Fonduri europene pentru cumpararea de utilaje agricole

Valorile prezentate in tabele au fost stabilite in urma intalnirilor si a discutiilor dintre expertii Serviciului Baze de date si reprezentanti APIMAR si prin consultarea expertilor din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare – INMA, forma finala fiind validata de conducerea AFIR si de catre conducerea APIMAR.

In cazul in care se doreste achizitionarea unui echipament de putere mai mare decat parametrii din tabele, solicitantul trebuie sa justifice necesitatea aplicarii solutiei de exceptie propuse in Memoriul justificativ/Studiul de fezabilitate.

Tabele se refera strict la situatiile enuntate. Daca exploatatia detine alte categorii de culturi, sau o combinatie de culturi care nu se regaseste in cadrul tabelelor, sau detine si parte zootehnica, solicitantul trebuie sa justifice necesitatea aplicarii solutiei propuse in Memoriul justificativ/Studiul de fezabilitate.

Premize:

  • la stabilirea parametrilor s-a considerat operatia de arat in sol mediu cu panta sub 6%;
  • pentru suprafetele mici, la stabilirea puterii maxime a tractorului acceptata la achizitie (CP), s-a luat in considerare operatia de scarificare;
  • s-a avut in vedere media la nivelul Uniunii Europene care este de 3,26 CP/ha.
  • la stabilirea puterii maxime a tractoarelor din ferma s-a avut in vedere faptul ca perioada optima de efectuare a lucrarilor s-a micsorat datorita schimbarilor climatice, precum si faptul ca solurile grele se intind pe o suprafata mare a tarii noastre.

Exemple de calcul:

Un beneficiar care are in administrare o suprafata de 15 ha va putea achizitiona prin fonduri FEADR cel mult un tractor de 60 CP (Coeficient 4 X 15 ha), cu conditia sa nu mai aiba in dotare niciun tractor.

Un beneficiar care are in administrare o suprafata de 20 ha va putea achizitiona prin fonduri FEADR cel mult un tractor de 80 CP (coeficient 4 X 20 ha) cu conditia sa nu mai aiba in dotare niciun tractor.

Un beneficiar care are in administrare o suprafata de 50 ha va putea achizitiona prin fonduri FEADR un tractor de maxim 125 CP, sau doua tractoare de puteri mai mici, dar a caror putere insumata nu depaseste 175 CP (se ia in calcul inclusiv puterea celor pe care le detine deja).

La o suprafata de 150 ha se va putea achizitiona unul sau mai multe tractoare de cel mult 280 CP fiecare, fara ca puterea insumata a tractoarelor achizitionate (se ia in calcul inclusiv puterea celor pe care le detine) sa depaseasca 450 CP (coeficient 3X150 ha).

ATENTIE! Achizitionarea mai multor tractoare trebuie a in Memoriul justificativ/Studiul de fezabilitate.

TABELUL nr. 1 privind corelarea puterii tractorului cu suprafata fermei pentru cultura mare+faneata

Tabel-1

TABELUL nr. 2 privind corelarea puterii combinei cu suprafata fermei pentru cultura mare

Tabel-2

TABELUL nr. 3 privind corelarea puterii tractorului cu suprafata fermei pentru pomicultura si viticultura

Tabel-3

TABELUL nr. 4 privind corelarea puterii tractorului cu suprafata fermei pentru legumicultura

Tabel-4 

NOTA! Puterea masinilor la care se face referire in tabele este cea nominala (indicata de catre fiecare producator).

Material realizat de si preluat de pe www.stiriagricole.ro

Foto credit www.pexels.com