Ministrul Achim Irimescu: Cum să polueze vacile din România când din 7 milioane de vaci abia mai avem un milion ???

Vocea fermierilor români trebuie să se audă la Bruxelles! Insistă Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană (UE). Deciziile care se iau pentru reducerea pesticidelor, a numărului de bovine vor lovi crunt în fermierii și crescătorii români de animale dacă aceștia nu reușesc să-și impună punctul de vedere.
E hilar să spui că trebuie redus numărul bovinelor din România, pe motiv de diminuare a poluării, când acesta s-a redus drastic deja, de la 7 milioane capete la un milion capete, iar România are 4 milioane ha de pășune. În așa situație, e ridicol să vorbești despre poluare. Și-n ce privește folosirea pesticidelor, România e încă o țară verde, se numără printre statele care utilizează cantități mici, spune oficialul din Bruxelles.
„Vin semnale de la Bruxelles, de la organizațiile noastre reprezentative, care spun un lucru foarte important, vocea fermierilor trebuie să se audă la Bruxelles, pentru că în situația în care decizia la Bruxelles se ia fără să țină cont de capacitatea fermierilor noștri, nu poate să urmeze decât un dezastru. Eu vă dau un singur exemplu, ce se întâmplă, nu este în niciun fel normal, dacă directiva de utilizare durabilă, care va fi acum un regulament și va fi lansat oficial de Comisia Europeană în 22 iunie, impune statelor membre același procent de reducere (a pesticidelor n.r.) indiferent de situația în care se află un stat membru. Pentru că în Consiliu, toți miniștrii au cerut categoric sau aproape toți, sigur, nu discutăm de cei care au utilizarea cea mai intensă a pesticidelor, dar majoritatea miniștrilor au cerut insistent să se țină cont de unde pleacă fiecare stat membru. Haideți să luăm un stat, să spunem Olanda, care are o cifră de multe ori mai mare decât a României în utilizarea pesticidelor, substanță activă la hectar, și să vedem ce se întâmplă, dacă se aplică ca atare acest regulament de utilizare durabilă a pesticidelor, respectiv 50 sau 40%, ar însemna că Olanda ajunge undeva, să spunem, în jur de 2 kilograme, iar România la 0,3, și-n situația asta, fermierul român va produce mult mai puțin, deci, practic, elimini exact fermierul care produce cel mai sănătos. E un nonsens!
Deci, la noi nu poate fi vorba că bovinele din România au impact de mediu. Să fim serioși! Pe când în statele respective, care au utilizare foarte intensă, sigur că au nitrați și au mari probleme cu mediul, dar din păcate, mă rog, în ultimul Consiliu (al miniștrilor agriculturii n.r.) am avut o intervenție foarte agresivă a ministrului suedez, pentru că Suedia este unul dintre statele membre cu cea mai mică utilizare de pesticide și, normal, că nu este mulțumit de această propunere. Și atunci este clar că fermierii noștri, din statele care clar vor fi afectate, trebuie neapărat să-și facă vocea auzită la Bruxelles.
Sursa: Agroinfo

LEAVE REPLY