Ministrul Barbu: Termen plata ANT zootehnie, vegetal și plata pe înverzire PD 04!

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat, marți seara, fermierii, crescătorii de animale că plata ajutoarelor naționale tranzitorii zootehnie și vegetal, ANT, și plata ecoschemei PD 04, fosta plată pe înverziere vor începe în două săptămâni. APIA are acest termen să dea drumul banilor. 

„Le-am dat termen celor de la APIA ca în două săptămâni să plătim Ajutoarele Naţionale Tranzitorii şi ecoschema PD-04 privind înverzirea,” a spus Barbu, în contextul demiterii directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Ionuț Costin Lupu. 

 „Am semnat ordinul de demitere al directorului general al APIA, Ionuţ Lupu, în această seară, din cauza întârzierii plăţilor către fermieri şi a blocajului din sistem. Am avut şedinţă în această seară despre plata subvenţiilor şi deblocarea noilor scheme pentru fermieri, dar acesta nici măcar nu a venit în instituţie. Le-am dat termen celor de la APIA ca în două săptămâni să plătim Ajutoarele Naţionale Tranzitorii şi ecoschema PD-04 privind înverzirea„, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Florin Barbu.

Acesta a precizat că foarte mulţi fermieri i-au cerut să facă schimbări la APIA din cauza blocajului existent în agenţie. Mai mulţi fermieri au cerut chiar revenirea lui Adrian Pintea la şefia APIA, acesta fiind în prezent secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Ionuț Lupu a ripostat marți seara pe pagina sa Facebook:

„O minciuna ordinara!
Am participat la o conferință la Palatul Parlamentului alături de Secretarul de Stat Sorin Moise unde am discutat inclusiv despre realitățile agriculturii și situația plăților… întâlnirea „la care am refuzat sa particip” a fost organizată atunci când s a aflat ca nu sunt în Agenției…
Ipocrizia poate fi înțeleasă… însă e păcat de Dumnezeu sa declare ministrul Florin Barbu ca nu m am implicat alaturi de colegii din APIA sa recuperam incapacitatea manageriala… ATENTIE!!! SOFT FINALIZAT IN 2.02 SI ECHIPA MADR A FOST INCAPABILA SA PREGATEASCA H.G.urile SI SA LE TRANSMITA CATRE GUVERN…”

Ionuț Lupu a stat la șefia APIA o perioadă extrem de scurtă, a fost numit în decembrie 2023, iar în februarie 2024 a fost demis.

Sursă:APIA; Agroinfo