Noi-teste-ale-pielii-in-avans-impotriva-tuberculozei-bovinelor

Noi teste ale pielii in avans impotriva tuberculozei bovinelor

Oamenii de stiinta galezi au dezvoltat 2 noi teste ale pielii pentru bovine care au potentialul de a ajuta la lupta globala impotriva tuberculozei bovinelor (bTB).

Cercetarile efectuate de cercetatorii de la Universitatea Aberystwyth din Tara Galilor au ajutat la formularea a 2 teste pentru boala. Unul dintre teste poate detecta daca un animal este infectat cu bTB, iar celalalt daca animalul a fost vaccinat impotriva lui.

Agentia pentru Sanatate Animala si Planta

Combinatia proteinelor esentiale care permit diferentierea dintre bovinele vaccinate si cazurile pozitive de bTB a fost stabilita de profesorul Glyn Hewinson si de profesorul Martin Vordermeier, la Agentia pentru Sanatate Animala si Planta. Bazandu-se pe activitatea lor, cele 2 teste ale pielii au fost create de o echipa internationala de oameni de stiinta din Etiopia, India, Olanda, Regatul Unit si SUA.

Publicat pentru prima data in editia din iulie 2019 a Stiintelor avansate, proiectul a fost sustinut de Bill and Melinda Gates Foundation, Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale din Marea Britanie, Defra), guvernul galez si guvernul scotian.

Desi un vaccin bTB exist[ de mai bine de un secol, testele actuale nu pot face distinctia intre animalele vaccinate si cele bolnave, prin urmare, vaccinarea este neutilizata pe scara larga si nu este permisa in UE, SUA si in multe alte tari. Prin distingerea dintre bovinele vaccinate si cele infectate, noile teste vor facilita implementarea programelor de vaccinare la nivel global, care ar putea reduce considerabil transmiterea acestei boli bacteriene infectioase de la bovine la oameni. Noul test va fi acum evaluat in studiile de teren la un nivel recomandat de Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE).

Imbunatatiri semnificative ale controlului bTB

Profesorul Glyn Hewinson, care conduce centrul de excelenta pentru bTB la Universitatea Aberystwyth, a spus ca timp de 20 de ani de munca au fost canalizati pe dezvoltarea de vaccinuri si teste de diagnostic pentru bTB. „Ar fi minunat daca oricare dintre aceste teste va reusi sa aduca imbunatatiri semnificative ale controlului bTB la nivel global. O astfel de dezvoltare ar reprezenta punctul culminant al unei mari lucrari de oameni de stiinta dedicati si talentati din intreaga lume si un pas semnificativ inainte in eforturile noastre de a controla aceasta boala”, a spus acesta, adaugand ca aceste teste au fost dezvoltate ca o consecinta. de elucidare a compozitiei genetice a bacteriilor care provoaca bTB si a unui numar considerabil de studii privind modul in care bovinele raspund la infectia TBC si la vaccinare.

Material realizat de si preluat de pe www.agro-tv.ro

Foto credit www.pexels.com