Cum-planuieste-MADR-sa-atraga-tinerii-in-agricultura

Patru afaceri agricole pe care le poti incepe cu fonduri europene

Fondurile europene reprezinta cea mai accesibila cale de a ne deschide o afacere in domeniul agricol. Chiar daca procesul de accesare a fondurilor europene este unul complicat, fermierii pot cere oricand ajutorul unei entitati specializate, care se va ocupa atat de dosarul de finantare cat si de implementarea proiectului.

Totusi, chiar daca am reusi sa indeplinim toate conditiile pentru accesarea fondurilor europene si sa implementam proiectul, aceste lucruri nu sunt suficiente pentru a avea o afacere de succes. Pentru a ne asigura ca vom avea o afacere agricola profitabila pe termen lung, pe care o vom putea extinde odata cu trecerea anilor, va trebui sa alegem un domeniu pe masura.

Iata patru idei de afaceri agricole profitabile pe care le poti demara cu fonduri europene:

1) Cultura de lavanda

In momentul de fata, lavanda este una din cele mai profitabile culturii, datorita cererii foarte mare pentru uleiuri esentiale dar si pentru pretul ridicat al acestora. La nivelul tarii noastre, nu foarte multe persoane detin o exploatatie de lavanda, iar acest lucru o face o cultura de nisa.

Pentru inceperea unei astfel de culturi cu fonduri europene, putem accesa Submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole”, prin care putem obtine un sprijin nerambursabil in valoare de 50% din investitia totala. Acest site ne pune la dispozitie un ghid complet de accesare fonduri europene, dar si mai multe idei de afaceri la tara pe care le-ai putea demara.

2) Cultura de sofran

Sofranul este cel mai scump condiment din lume, iar preturile pentru aceasta mirodenie pleaca de la 8.000 de euro, ajungand chiar si la 13.000 de euro pe kilogram. O astfel de afacere nu necesita pregatire de specialitate si poate fi realizata de orice fermier care detine un teren agricol.

Si pentru aceasta afacere putem solicita finantare prin Submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole”, iar pentru o suprafata de 500 metri patrati, aportul nostru financiar va fi de circa 10.000 de euro.

3) Cultura de mur

Murul este o cultura ideala pentru fermierii care nu detin o suprafata foarte mare de teren. Acestea sunt printre cele mai cautate fructe de padure, iar pretul unui kilogram de mure ajunge chiar si la 20 de lei.

In cazul in care ne dorim sa dezvoltam o astfel de cultura prin fonduri europene, putem opta pentru finantarea oferita prin Submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” sau Submasura 4.2 „Procesare produse agricole”, in cazul in care dorim sa dezvoltam atat o cultura cat si o unitate de procesare a murelor.

4) Livada de cires

Chiar daca nu ne va aduce un profit pe termen scurt, o livada de cires reprezinta o idee de afacere extrem de profitabila si foarte usor de administrat. In mod normal, infiintarea unei livezi de ciresi pe o suprafata de 1 hectar poate costa pana la 20.000 de euro, insa si pentru aceasta cultura se pot accesa fonduri europene.

Prin Submasura 4.1 „Investitii in exploatatii pomicole”,  putem accesa un sprijin nerambursabil in valoare maxima de 100.000 de euro, iar daca dorim sa infiintam si o unitate de procesare a cireselor, ne putem orienta spre Submasura 4.2 „Investitii pentru procesarea/marketingul produselor agricole”, prin care putem obtine pana la 2,5 milioane de euro (pentru investitii care conduc la un lant alimentar organizat).

Material realizat de si publicat pe www.stiriagricole.ro

Foto credit www.pexels.com