PIATA-terenurilor-agricole-se-DEBLOCHEAZA.-Vom-cunoaste-toti-proprietarii,-in-urma-procesului-de-cadastrare

PIATA terenurilor agricole se DEBLOCHEAZA. Vom cunoaste toti proprietarii, in urma procesului de cadastrare

Lipsa cartilor funciare pentru terenurile agricole este una dintre marile probleme ale agriculturii romanesti. Practic, nu exista o evidenta a celor care au teren agricol si care este dimensiunea posedata. Acest fapt are consecinte catastrofale pentru jucatorii din agribusiness, deoarece se pot bloca tranzactiile si, de cele mai multe ori, terenurile erau sortite sa ramana parloaga pana la stabilirea exacta a proprietarului. (sursa material www.agro-tv.ro)

Anul 2020 reprezinta un an istoric pentru agricultura din Romania. La finalul acestui an, va exista o situatie cadastrala clara a terenurilor agricole din tara noastra si se va sti, cu exactitate, cine, cat si unde are teren agricol. Beneficiile acestui urias demers national sunt mai mult decat evidente: se vor putea vedea mai usor oportunitatile de investitii in domeniu, se va debloca piata tranzactiilor, iar micii proprietari de terenuri vor putea face mai usor asociatii prin care sa-si eficientizeze activitatea, scrie capital.ro.

Potrivit datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) publicate la inceputul acestui an, din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole ce fac obiectul subventiilor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), au fost inregistrate in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara 4,68 de milioane de hectare (49%). Mai mult, ANCPI a anuntat ca sunt contractate lucrari de inregistrare sistematica pentru aproximativ 4,1 milioane de hectare (43%), cu termen de finalizare sfarsitul anului 2020, ceea ce reprezinta aproximativ 92% din totalul suprafetei subventionate de Agentia de Plati.

Altfel spus, la finalul acestui an, aproape toate terenurile agricole din Romania vor avea carte funciara in care va fi specificat, transparent, numele proprietarului, dimensiunea exacta si pozitionarea.

Primele semne ale faptului ca piata terenurilor agricole se deblocheaza in urma procesului de cadastrare au inceput deja sa apara. Agentia de Cadastru a anuntat ca numarul de tranzactii cu terenuri a crescut in luna decembrie a anului trecut fata de perioada similara a anului precedent. Astfel, in decembrie 2019, s-au vandut aproape 2.000 de terenuri agricole, fata de aproximativ 1.600 de terenuri in decembrie 2018, scrie capital.ro. Conform rapoartelor ANCPI, judetele in care au fost vandute cele mai multe terenuri agricole in cea de-a douasprezecea luna a anului 2019 sunt Dolj, cu 778 de terenuri, Bihor, cu 602, si Timis, 572 de terenuri agricole.

Material realizat de si preluat de pe www.agro-tv.ro

Foto credit www.agro-tv.ro