Subventii-apia

Seful APIA le raspunde fermierilor care nu si-au primit subventiile!

De ce nu am incasat niciun leu subventie de la APIA? Care este data cand voi lua subventiile de la APIA? Sunt intrebarile pe care AGROINFO le primeste in fiecare zi de la fermierii care nu si-au primit nici pana acum subventiile aferente Campaniei 2018. Noi i-am solicitat directorului general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Adrian Pintea, sa le raspunda fermierilor. Care sunt motivele pentru care o parte a fermierilor nu si-a primit subventiile cuvenite?

Autorizarea dosarelor pentru Campania 2018 se realizeaza cu respectarea art.74 din Regulamentul (UE) nr.1306/2013, care prevede: “In conformitate cu articolul 59, statele membre desfasoara, prin intermediul agentiilor de plati sau al organismelor pe care le-au autorizat sa actioneze in numele acestora, controale administrative privind cererile de ajutor pentru a verifica indeplinirea conditiilor de eligibilitate pentru acordarea ajutorului.”

Dintre fermierii care nu sunt pe listele de plata, o parte au fost selectati la controlul clasic sau prin teledetectie. Intocmirea rapoartelor, interpretarea datelor obtinute prin controlul prin teledetectie dureaza ceva mai mult prin comparatie cu datele obtinute la controlul clasic in teren.  Parte din dosarele neautorizate inca la plata, o reprezinta dosarele cu solicitari de sprijin cuplat in sectorul vegetal, pentru care se cunoaste ca data limita de depunere a documentelor specifice sprijinului cuplat vegetal este 15 mai 2019.  Cu toate acestea, pentru aceste dosare, APIA a realizat platile pentru restul schemelor solicitate.

TERMENUL LIMITA PENTRU PLATA SUBVENTIILOR APIA 2018!

In conformitate cu prevederile art.75 alin.(1) din Regulamentul (UE) nr.1306/2013 din 17 decembrie 2013 al Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene privind finantarea, gestionarea si monitorizarea politicii agricole comune si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr.352/78 (CE) nr. 165/94, (CE) nr.2799/98, (CE) nr.814/2000, (CE) nr.1290/2005 si (CE) nr. 845/2008  ale Consiliului, termenul limita pentru plata subventiilor APIA aferente anului 2018 este 30 iunie 2019, ne-a comunicat directorul general APIA, Adrian Pintea.

Conducerea APIA ne-a transmis acest raspuns astazi, 15 aprilie 2019. Unul dintre motivele pentru care o parte a fermierilor nu si-a incasat subventiile este teledetectia. Conducerea APIA ne spune astazi ca o parte din fermierii fara bani in cont sunt din esantionul de teledetectie, iar alta parte e tinuta pe loc de autorizarea la plata a sprijinului cuplat vegetal. Aceeasi conducere APIA insa ne-a transmis un comunicat pe data de 12 februarie 2019 in care anunta fermierii ca a demarat autorizarea la plata a celor care au fost inclusi in esantionul de control prin teledetectie.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca astazi, 12.02.2019, a demarat plata pentru fermierii selectati la controlul prin teledetectie – Campania anului de cerere 2018, pentru care s-au finalizat toate activitatile procedurale.

Astfel, in sistemul informatic al Agentiei au fost introduse rezultatele finale ale unui numar de 51.123 fermieri din esantionul de 51.537 fermieri selectati pentru acest tip de control.

Platile aferente acestor fermieri se vor realiza in urmatoarele 10 zile, dupa finalizarea tuturor controalelor administrative.

Precizam ca diferenta de 414 fermieri din acest moment, prezinta erori care sunt in curs de solutionare.

In raspunsul transmis noua astazi, APIA nu precizeaza cati fermieri romani nu sunt, la acest moment, pe nicio lista de plata APIA. Pentru ca avem semnale de la cativa dintre fermierii care au fost la teledetectie ca si-au incasat deja subventiile, presupunem ca au ramas doar cei 414 fermieri in afara listei, despre care APIA ne-a spus pe 12 februarie ca au fost la teledetectie si ca au erori in dosarele de subventii.  Acestor fermieri cu erori si probleme de interpretare a rapoartelor de teledetectie li se adauga, spune seful APIA, cei care au solicitat sprijin cuplat vegetal pentru 2018, dosarele lor urmand sa fie autorizate la plata dupa data de 15 mai 2019. Cuantumul pe hectar al sprijinului cuplat vegetal urmeaza sa fie comunicat tot dupa aceasta data.

Material realizat in exclusivitate de si preluat de pe www.agroinfo.ro