Subventia-pentru-plati-directe-va-ajunge-la-215-euro-ha

Subventia pentru plati directe va ajunge la 215 euro/ha

Ministrul Daea promite ca subventia pentru plati directe va ajunge la 215 euro/ha.

„La ora actuala Romania are o subventie de 195 de euro/hectar. In orizontul nostru pana in 2027, subventia la platile directe ajunge in doi ani undeva la 215 euro/hectar, asta inseamna o crestere cu 20 de euro pe unitatea de suprafata. Dar aceasta subventie pe care o avem se compune din mai multe elemente, se compune din platile directe si prin sustineri pe diverse componente, cum este cazul la tineri sau la suprafata. Ai aceasta posibilitate si elasticitate nationala pentru a-ti impinge interesul acolo unde statul doreste si unde fermierii simt nevoia, iar acest proces noi il facem impreuna cu fermierii”, a spus Daea.

El a precizat ca Romania a avut trei elemente pe care le-a sustinut la Uniunea Europeana si le va sustine in continuare in perspectiva viitoarei Politici Agricole Comune.

„Primul este de a nu scade bugetul pentru agricultura (in perspectiva Brexit n.r.). Este o arhitectura noua si extrem de ambitioasa din punct de vedere al mediului. In momentul in care schimbarile climatice au devenit o realitate nu o fictiune, niste masuri suplimentare pe care trebuie sa le ia fermierii nu le pot lua fara bani. Si atunci toata abordarea noastra in Consiliu si toti ministrii care au participat au abordat aceasta tema importanta ca bugetul pentru agricultura sa se mentina cel putin la nivelul acesta”, a explicat seful MADR.

Intrebat ce alte prioritati mai are Romania in afara de cresterea subventiilor, Daea a raspuns: „Nevoia de a prelua productia si de a face unitati de prelucrare la nivelul comunei pentru a adauga plus valoare. Sunt multe de facut la nivelul ruralului”.

Material realizat de si preluat de pe www.agroromania.ro

Foto credit www.pexels.com