Un-primar-din-Romania-vrea-sa-lase-asociatii-de-crescatori-de-animale-fara-subventiile-pe-pasune

Un primar din Romania vrea sa lase asociatii de crescatori de animale fara subventiile pe pasune

Material realizat si preluat de pe www.agrointel.ro

Un primar din Romania vrea sa lase asociatii de crescatori de animale fara subventiile pe pasune. Razboiul deschis dintre asociatiile de crescatori de animale, din Mitocu Dragomirnei, judetul Suceava si primarul Danut Solcanai poate costa scump pe fermieri. Oamenii  il acuza pe primar ca refuza sa le elibereze adeverintele pe care trebuie sa le depuna la APIA in vederea obtinerii subventiei.

Crescatorii de animale spun ca au facut numeroase demersuri pe langa cei care conduc Primaria Mitocu Dragomirnei, dar si la Prefectura Suceava, dar totul a ramas la stadiul de promisiuni. Oamenii au prezentat si un document pe care Prefectura Suceava l-a trimis la Primaria Mitocu Dragomirnei si prin care se solicita ca problema sa fie discutata in prima sedinta de Consiliu Local. Si cum starea de urgenta a dat peste cap si activitatea Primariei Mitocu Dragomirnei, prima sedinta in care se putea analiza cererea oamenilor era cea de la finalul lunii mai. Numai ca, la respectiva sedinta de Consiliul Local crescatorii de animale din comuna Mitocu Dragomirnei nu au fost invitati.

”Primarul isi bate joc de noi si ne duce cu vorba de la o zi la alta. Noi avem termen pana pe 15 iunie sa depunem actele la APIA, in caz contrar urmand sa nu mai primim subventia. Dar domnul primar a avut niste probleme cu un crescator de animale in trecut, s-a ales si cu un dosar penal si acum se razbuna pe noi”, au spus crescatorii de animale din Mitocu Dragomirnei, potrivit www.monitorulsv.ro.

De cealalta parte, primarul Danut Solcan se apara si spune ca nu are nici o baza legala sa le elibereze acele adeverinte care le sunt necesare pentru APIA.

”Contractul pe care primaria l-a incheiat in 2018 cu acesti crescatori de animale nu a primit aviz de legalitate de la Prefectura, iar apoi a fost anulat si in instanta. Ni s-au impus o serie de pasi pe care sa ii facem pentru ca lucrurile sa fie legale, printre care si intabularea terenurilor. Lucrurile au mers mai greu si nu ne-am incadrat in termen, asa incat nu putem sa facem atribuire directa pentru pasuni asa cum solicita ei. Acest lucru va fi posibil cand toate actele vor fi in regula. Vom vorbi sa vedem daca vor putea depune actele mai tarziu, fireste cu riscul de a pierde niste bani. Primarul nu da nici o hartie din primarie fara sa fie legal, asa incat nu risc sa fiu cercetat pentru abuz in serviciu”, a spus Danut Solcan.

Avand in vedere termenul foarte scurt ramas pana pe 15 iunie, cel mai probabil crescatorii de animale din Mitocu Dragomirnei nu vor primi adeverintele de care au nevoie la APIA, iar posibilitatea de a nu primi subventii este cat se poate de reala.

Foto credit www.agrointel.ro