APIA – Data de la care începe plata subvențiilor APIA în acest an!

Anunț făcut ACUM de directorul general APIA!
Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a anunțat, miercuri seara, data de la care va începe, în acest an, plata subvențiilor agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2022.
„În paralel cu primirea cererilor, avem și finalizarea plăților aferente anului 2021. Știm, conform regulamentului european, finalizarea plăților este la data de 30 iunie a anului următor, respectiv, pentru cererile anului 2021 finalizarea plăților trebuie făcută până-n data de 30 iunie 2022. Alocarea financiară, aferentă României privind plățile directe acordate fermierilor în campania 2021, 1,901 miliarde euro. Iar, așa cum deja fermierii noștri sunt obișnuiți, în fiecare an, în data de 16 octombrie a anului 2021 până-n 30 noiembrie 2021, am demarat acea campanie de plată în avans, lucru care s-a reușit în anul 2021 de a acorda 70% din plățile directe (Fondul European de Garantare Agricolă) și 85% din sprijinul acordat în cazul măsurilor de dezvoltare rurală.
Împreună cu Ministerul Agriculturii deja se fac demersuri la Comisia Europeană, astfel încât și pentru anul 2022, la fel, să putem acorda 70% FEGA, 85% FEADR, plăți în avans începând cu data de 16 octombrie”, a spus șeful APIA, la Agricultura la raport.
Șeful APIA a mai spus că nu sunt plăți restante pentru anul 2021, singurele plăți care nu s-au făcut se referă la sprijinul cuplat vegetal pentru care fermierii au termen final de depunere a documentelor la APIA data de 15 mai 2022.
„Începînd cu 2 decembrie 2021, am demarat plata finală. Astfel că suma totală autorizată la plată, în perioada 16 octombrie 2021 până-n data de astăzi, 4 mai 2022, APIA a acordat către fermierii noștri 2,760 miliarde euro. Conform calendarului de plată regulară, la nivel comunitar, toate plățile, cum spuneam, aferente campaniei 2021, trebuie finalizate până-n 30 iunie. Dar, până astăzi, deja peste 99%, mai precis 99,03% dintre fermieri sunt deja autorizați pentru plată finală. Nu sunt plăți restante. Singurele plăți care nu sunt efectuate până-n momentul de față sunt cele care se referă la sectorul vegetal, și aici mă refer la sprijinul cuplat vegetal, care se va plăti după data de 15 mai 2022. De ce nu s-au făcut aceste plăți până acum? Pentru că pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal sunt anumite termene care trebuie îndeplinite și aduse anumite documente suplimentare, fiind și o sumă suplimentară, astfel încât ultimul termen este data de 15 mai”, a adăugat directorul APIA.
Sursa: APIA; Agroinfo

LEAVE REPLY

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *