Subventii-apia

Ce se intampla cu APIA si AFIR si cu platile fermierilor

Sunt presiuni mari de la Comisia Europeana pentru unificarea celor doua agentii de plati, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale. La prima intalnire cu noul comisar european pentru Agricultura, prima intrebare a acestuia pentru ministrul Oros a fost: voi de ce aveti doua agentii de plati? A declarat astazi, in Parlament,  ministrul desemnat al agriculturii, Adrian Oros.

„Suntem singura tara din Europa care avem doua agentii, iar presiunile sunt de la Comisia Europeana si acest lucru este cunoscut si de catre dumneavoastra, domnule presedinte, pentru ca aveti informatii si este normal sa aveti informatia, si de catre conducatorii celor doua institutii. Eu, cand am venit la minister, in noiembrie, la prima intalnire cu ministrii, am dus un document prin care sustineam continuarea activitatii in doua agentii. Dar la prima intanlnire cu noul comisar european (Janusz Wojciechowski, comisar european Agricultura si Dezvoltare Rurala n.r.) pe care am avut-o, prima intrebare a fost: de ce voi, romanii, aveti doua agentii de plati? Probabil, ca vor fi presiuni sa facem o singura agentie. O sa o facem in asa fel incat sa nu fie afectati beneficiarii, adica fermierii. Pentru mine, asta este important ca cei care beneficiaza de activitatea celor doua agentii sa nu fie afectati si o sa gasim o cale inteleapta sa facem acest lucru fara sa fie afectata activitatea celor doua agentii”, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la audierile de astazi, 19 februarie 2020, din Comisiile de agricultura reunite din Parlamentul European.

In perioada de acreditare la Comisia Europeana, activitatea celor doua agentii de plati va continua, indiferent ca vor fuziona sau vor functiona separat ca pana acum, deci beneficiarii nu vor fi afectati de faptul ca agentiile se vor uni, a mai spus Oros.

Va spun, la prima intalnire (la Consiliul ministrilor agriculturii, la Bruxelles n.r.), eu am sustinut in fata colegilor mei (ministrii agriculturii din alte state membre UE n.r.) ca este nevoie (de doua agentii n.r.) si tocmai ca sa nu afectam activitatea. Dar daca presiunile continua, o sa facem in asa fel incat cei care trebuie sa beneficieze de serviciile celor doua agentii sa nu fie afectati, a adaugat Oros.

Material realizat de si preluat de pe www.agroinfo.ro