Colectarea-laptelui-in zona montana-senat

Colegiul Medicilor Veterinari din Sibiu, actiuni sanitar veterinare pentru lunile noiembrie-decembrie

In conformitate cu Programul de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, protectia animalelor si a mediului pentru acest an, medicii veterinar, sub coordonarea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a Colegiului Medicilor Veterinari a judetului Sibiu, efectueaza in perioada noiembrie – decembrie actiuni specifice care implica pe langa personalul sanitar veterinar si proprietarii de animale si pasari, care se cresc in exploatatii comerciale si exploatatii de la gospodariile populatiei.

Actiunile prevazute pentru aceasta perioada care au ca tinta, asigurarea statusului de sanatate si bunastare la animalele si pasarile care se cresc in scop economic in judetul nostru, se realizeaza prin: supravegherea clinica a starii de sanatate a efectivelor din exploatatiile comerciale si din exploatatiile de la gospodariile populatiei, masuri de supraveghere a unor boli transmisibile, prin examinarea in laborator a probelor recoltate de la animale si pasari in acest scop, operatiuni de vaccinare profilactica.

In acest context, in cadrul programului de asanare a Anemiei Infectioase Ecvina, in cursul lunii noiembrie, decembrie se continua retestarea cabalinelor, conditionat sanatoase, existente in exploatatiile si localitatiile in care au fost diagnosticate animale anemopozitive, prin recoltarea si afluirea de probe de sange la laborator de la circa 420 de cabaline.

Supravegherea tuberculozei la specia bovina se realizeaza prin efectuarea actiunilor de tuberculinare la 3.610 bovine, crescute in 18 exploatatii comerciale si 164 exploatatii comerciale de tip A si 35.370 bovine crescute in 6.282 exploatatii nonprofesionale de la gospodariile populatiei care au fost calificate indemne de T.B.C inca din anul 2010..

In cadrul programului de prevenire a Pestei Porcine Clasice la efectivele de porcine domestice se continua supravegherea clinica a starii de sanatate, a porcinelor prin inspectii la cele 2 exploatatii comerciale, 47 exploatatii comerciale de tip A si la 9.356 exploatatiile nonprofesionale precum si in abatoare.

In zonele de supraveghere (3 km. in jurul fermelor comerciale si un km. in jurul targurilor autorizate) se vor recolta probe de sange de la porcinele cu varsta de peste 4 luni, comform graficului stabilit de D.S.V.S.A. Sibiu, pentru supravegherea bolii prin teste de laborator.

Supravegherea P.P.C. la mistreti se efectueaza prin afluirea, obligatoriu, de probe de sange, stern si organe (limfonoduli, rinichi, splina si amigdale) de la mistretii impuscati in campania de recoltare sau gasiti morti.

Atentionam ca toti porciii domestici si porcii mistreti, sacrificati sau vanati, vor fi examinati pentru Trichineloza, porcii domestici la sediile circumscriptiile sanitare veterinare din localitatiile judetului, iar mistretii la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu.

Tot in aceasta perioada se continua supravegherea altor boli cofinantate cu fonduri europene, respectiv Blutonguie, E.S.B. Scrapia la ovine, Influienta aviara si Salmonelele la pasari, prin afluirea de probe planificate de specialistii D.S.V.S.A. Sibiu.

Pentru prevenirea Rabiei (turbarea) la carnasierele domestice se efectueaza vaccinarea antirabica a cainilor si pisicilor in varsta de peste 3 luni, in campanie, in perioada octombrie a.c. — Februarie 2016, dar nu mai tarziu de un an de la ultima vaccinare, urmata de vaccinari de complectare la animalele care nu au putut fi vaccinate in timpul campaniei, obligatoriu, numai dupa identificarea acestora, comform programarilor stabilite de medicii veterinari de libera practica pentru fiecare localitate din judetul nostru.

Se vor aflui la laborator cadavre de la animale domestice sau salbatice receptive, identificate pe teritoriul judetului, pentru examinare privind diagnosticul Rabiei.

Personalul sanitar veterinar efectueaza in aceasta perioada si alte actiuni de prevenire si combatere a bolilor la animale la solicitarea proprietarilor.

Pentru realizarea actiunilor programate proprietarii de animale si pasari, in baza legislatiei in vigoare, au obligatia:

  • Sa respecte Ordinul Presedintelui A.N.S.V.S.A nr.16/ 2010, complectat cu Ordinul 112/ 2010, privind procedura de inregistrare sau autorizare sanitara veterinara a exploatatiilor zootehnice cu animale si pasari vii;
  • Sa colaboreze cu medicii veterinari de libera practica imputerniciti, arondati, pentru identificarea si inregistrarea la timp a animalelor existente in exploatatie;
  • Sa comunice medicului veterinar, la data producerii, miscarile survenite in efectiv, prin fatari, cumparari, vanzari, mortalitati. Pentru reactualizarea bazei de date in comformitate cu legislatia specifica;
  • Sa asigure sprijinul personalului veterinar la efectuarea actiunilor obligatorii de prevenire si combatere a bolilor transmisibile (vaccinari, recoltari de probe de sange sau de organe) la data si ora stabilita;
  • Sa solicite medicului veterinar carnet de sanatate pentru animalele aflate in proprietate, complectat la zi cu actiunile sanitare veterinare efectuate, documentele de miscare si de certificare a starii de sanatate, necesare pentru intentia de comercializare a animalelor;
  • Sa respecte dispozitiile autoritatii veterinare privind izolarea si eliminarea din efectiv a animalelor diagnosticate cu boli transmisibile;
  • Sa asigure si sa respecte normelor de protectie si bunastare a animalelor si pasarilor, privind adapostirea, hranirea, adaparea, exploatarea si a normelor de microclimate;
  • Sa efectueze curatirea mecanica si dezinfectia adaposturilor, actiunile de deratizare, cu unitati si personal de specialitate;
  • Sa colecteze cadavrele si deseurile animaliere in vederea transportului, cu sprijinul autoritatilor locale, la unitatea de distrugere Protan;
  • Serviciile de specialitate din cadru D.S.V.S.A. in colaborare cu conducerea Colegiului judetean al Medicilor Veterinari verifica permanent modul in care personalul sanitar veterinar de executie si proprietarii de animale si pasari se implica si respecta programele si masurile stabilite pentru aceata perioada.

Incalcarea legislatiei privind efectuarea actiunilor obligatorii de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om, a normelor de protectie si bunastare, atrage sanctionarea proprietarilor de animale si pasari in functie de gravitatea faptei comise.

Dr. Pentea Ioan — Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu (AGERPRES).

Material realizat de si preluat de pe www.agro-tv.ro.

Foto credit www.pexels.com