Sunt-presiuni-sa-nu-le-mai-platim-SCZ-si-ANT-fermierilor

Ministrul Oros: Sunt presiuni sa nu le mai platim SCZ si ANT fermierilor!

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astazi, la audierile din Parlament, ca sunt presiuni facute de Comisia Europeana sa nu li se mai plateasca fermierilor romani, incepand din 2021, Ajutoarele Nationale Tranzitorii (ANT), subventie agricola finantata de la bugetul national, si Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). Parlamentarii i-au reprosat ca nu lupta impotriva plafonarii subventiilor agricole si ca are 5 secretari de stat, in loc de 3, si ca unul e si incompatibil cu functia.

La audierea desfasurata miercuri, 19 februarie 2020, in comisiile de specialitate reunite, parlamentarii i-au reprosat ministrului Oros ca a mers la Bruxelles, ca mielul la taiere, cu o varianta a plafonarii subventiilor pe ferma si beneficiar la suma de 300.000 de euro, ca sustine fermele de familie in detrimentul fermelor mari. Va reamintim ca propunerea Comisiei Europene este de a plafona subventiile agricole pe ferma si beneficiar la o suma de trei ori mai mica, adica 100.000 de euro, masura care ar lovi direct in fermierii mari din Romania.

De asemenea, ministrului Oros i s-a reprosat ca a promis ca va avea 3 secretari de stat si are, in realitate, 5 si ca unul dintre acestia ar fi intr-o usoara incompatibilitate cu functia.

Domnule ministru, ma bucur ca puneti in discutie sustinerea fermei de familie pentru ca la intalnirea de saptamana trecuta s-a inteles gresit din partea tuturor, ca avem ceva cu fermele mari sau ca exista un conflict intre fermele mari si ferma de familie. Romania are posibilitatea sa dezvolte cele doua entitati, daca suntem inteligenti si discutam asezati cu totii la masa pentru ca e clar ca in zona de deal si de munte se poate dezvolta foarte bine ferma de familie. Tocmai plecand de aici, am vazut ca in Planul National Strategic ati abordat curajos acest aspect. Cred ca cel mai gresit lucru este sa va duceti din start, ca mielul la taiere, la Comisia Europeana sa discutati de plafonare (a subventiilor n.r.) la 300.000 de euro cand, deocamdata, sunt niste tatonari. Cred ca Romania, in acest moment, nu pleaca de pe acelasi picior de egalitate cu celelalte tari ale Uniunii Europene.

Mai mult decat atat, cred ca peste 75% din inputurile din agricultura sunt aduse din tarile Uniunii Europene, deci, banii din agricultura se intorc extraordinar de mult in zona respectiva. Intrebarea este: credeti ca cel care este secretar de stat, am inteles ca are o ferma de familie, domnul secretar de stat Emil Dumitru este intr-o usoara forma de incompatibilitate sau ne garantati ca va scrie cel mai bun program pe ferma de familie. Am fost foarte bucuros cand v-am dat votul data trecuta ca numarul de secretari de stat din Ministerul Agriculturii va fi redus la trei. Iacata ca sunt 5 si poate aveti perspective sa mai creati inca doua-trei posturi de secretari de stat, i-a spus ministrului Oros unul dintre parlamentarii din comisiile de specialitate reunite.

CITESTE MAI MULT AICI

Material realizat de si preluat de pe www.agroinfo.ro

Foto credit www.pexels.com