Romania-intruneste-conditiile-pentru-exportul-de-bovine-si-ovine-in-Regatul-Arabiei-Saudite

Romania intruneste conditiile pentru exportul de bovine si ovine in Regatul Arabiei Saudite

Astazi, presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu, s-a intalnit cu o delegatie de oameni de afaceri din Regatul Arabiei Saudite interesati de domeniul agroalimentar. Aceasta intalnire are loc la finalul vizitei efectuate de oamenii de afaceri sauditi in tara noastra, cu scopul de a stabili relatii comerciale cu operatori economici din sectorul cresterii animalelor (bovine si ovine).

ANSVSA a initiat demersurile pentru deschiderea exportului de animale si produse de origine animala catre Arabia Saudita la sfarsitul lunii aprilie a anului trecut, cand, o delegatie condusa de presedintele Autoritatii s-a intalnit cu reprezentanti ai Ministerului Apelor, Mediului si Agriculturii, ai Autoritatii pentru Alimente si Medicamente, dar si cu vicepresedintele Camerei de Comert si reprezentanti ai oamenilor de afaceri interesati de domeniul agroalimentar.

Oficialii romani si cei sauditi au convenit asupra abordarii cu prioritate a relatiilor de cooperare sectoriala si a derularii cu celeritate a tuturor etapelor necesare.

Ca urmare a celor agreate, in luna septembrie, o delegatie de experti sauditi a derulat o misiune de evaluare a activitatii serviciilor veterinare din Romania in domeniul supravegherii si controlului bolilor la rumegatoare, precum si a conditiilor de bunastare si biosecuritate din centrele de colectare bovine, ovine si caprine.

La sedinta finala de evaluare a rezultatelor misiunii s-a concluzionat de catre partea saudita ca Romania intruneste conditiile referitoare la sanatatea animala, bunastarea si biosecuritatea din exploatatiile comerciale si centrele de colectare animale vii, pentru demararea activitatilor comerciale de export de rumegatoare din Romania in Regatul Arabiei Saudite.

In paralel, au continuat discutiile tehnice intre institutiile omoloage asupra propunerilor de certificate sanitare veterinare, in vederea stabilirii conditiilor sanitare veterinare pentru exportul din Romania in Arabia Saudita.

Pana in prezent, au fost agreate de catre cele doua parti certificatele sanitare veterinare pentru exportul de bovine si ovine. Negocierile continua si pentru deschiderea exportului de carne de bovine, ovine si pasare, dar si de lucerna si furaje prelucrate.

Material realizat de si publicat pe www.gazetadeagricultura.info

Related Posts