În sfârșit cineva se și sesizează…

Comisia Europeană consideră că-n România subvențiile agricole nu sunt împărțite echitabil, că fermele mici și mijlocii sunt efectiv excluse de la sprijin. Comisia Europeană a transmis României 370 de observații critice la Planul Național Strategic 2023-2027, documentul de care depind toate subvențiile, fermierilor români. Ministerul Agriculturii nu a făcut încă publice aceste observații. Agroinfo a obținut lista observațiilor transmise României de către Comisia Europeană. Le publicăm pe toate într-o suită de articole.
Comisia Europeană consideră că Planul Național Strategic transmis de România necesită încă „îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește conținutul, coerența, justificarea deciziilor luate și ambițiile economice, de mediu, climatice și sociale.”
La punctele 8,9 și 10 din lista observațiilor, CE critică aspru împărțirea banilor făcută de Ministerul Agriculturii subliniind că-n timp ce fermele mici și mijlocii sunt efectiv excluse de la subvențiile agricole, o fermă mare încasează sume uriașe, cum ar fi 15 milioane de euro.
„8. Comisia consideră că există încă posibilități de îmbunătățire a distribuției mai echitabile a plăților directe (în special de la ferme mai mari la ferme mai mici și mijlocii, eventual prin utilizarea plafonării și degresivității plăților). România este invitată să ia în considerare revizuirea combinației de instrumente și direcționarea ulterioară a acestora pentru a asigura o astfel de reechilibrare a sprijinului și a justifica alegerile făcute.
Prin urmare, România este invitată să completeze explicațiile prin furnizarea unei analize cantitative care să arate efectele combinate ale tuturor instrumentelor de sprijinire a venitului propuse pentru a îmbunătăți distribuția mai echitabilă a plăților directe.
9. Strategia nu reușește să demonstreze că investițiile sunt direcționate către sectoarele și zonele cu cele mai mari nevoi și perspective de dezvoltare. De exemplu, se pare că, cu excepția unor intervenții limitate, fermele mici și mijlocii sunt efectiv excluse de la sprijin, sprijinul respectiv vizează în principal unitățile comerciale mari (în unele cazuri atingând un nivel extrem de ridicat de sprijin, cum ar fi 15 milioane EUR) și că unele sectoare agricole sunt excluse de la sprijin, cum ar fi cerealele și semințele oleaginoase sau procesarea în fermă. România este invitată să reconsidere această abordare.
10. Mixul de intervenții ar trebui să includă măsuri care să faciliteze dezvoltarea fermelor mici, accesul pe piață pentru produsele agricole (și cele produse în fermele mici și mijlocii) și să încurajeze soluții inovatoare pentru micii fermieri, cum ar fi hub-urile specializate pentru produse agricole, care reunesc producători și clienți și promovarea lanțurilor scurte de distribuție a produselor agricole”, atrage atenția Comisia Europeană, în documentul transmis României.
Sursa: Agroinfo; APIA.
Ministerul Agriculturii a informat astăzi că s-a apucat de refacerea Planului Național Strategic 2023-2027 în acord cu observațiile transmise României de către Comisia Europeană.

LEAVE REPLY